dinsdag 29 december 2009

Gehandicapten en reizen


Wanneer gehandicapten reizen hebben ze nood aan aangepaste accommodaties, vervoermiddelen, zwembaden maar ook vaak begeleiders. Als gehandicapten dan toch reizen, moeten ze zich tevreden stellen met een veel kleiner aanbod aan bestemmingen en hotels en daarbij verliezen ze ook nog eens een groot deel van hun autonomie. Ook zijn er een aantal hotels, restauranten, ... die niet graag gehandicapten ontvangen. Gelukkig kan men bij bepaalde gespecialiseerde reisagenten en associaties speciale reizen boeken. Jammergenoeg is zo’n gespecialiseerd reisbureau niet altijd rendabel. Het boeken van een reis voor een gehandicapte neemt veel meer tijd in dan een reis in een klassiek reisbureau.

Men mag mensen met een fysieke of geestelijke handicap natuurlijk niet ontzeggen te reizen. Enkele reisbureaus en touroperators die zich inzetten om fysiek of geestelijk gehandicapten toch een mooie vakantie aan te bieden zijn:

Nederland:
Grim Reizen
Gehandicaptenreizen
Wheels on Holiday: voor mensen in een rolstoel
Poly-Aktief: leer skiën met een fysieke handicap.

Sahara Travel: zij bieden reizen aan naar Marokko, Algerije, Libië, Jordanië en Egypte. Het zijn reizen voor mensen met een fysieke handicap die toch avontuurlijk op reis willen gaan. De reizen verschillen niet van reguliere reizen, behalve dat er hulp aanwezig is. http://www.saharatravel.nl/

België:
Aktief travel
Hannibal: een organisatie van jongeren met en zonder handicap uit heel Vlaanderen

Een goede site om ideeën op te doen of informatie te vinden over toegankelijke bestemmingen is http://www.toegankelijkreizen.be/. Dit is de site van het Infopunt Toegankelijk Reizen van Toerisme Vlaanderen met een bureau in Brussel (Grasmarkt 61). In het bureau kan men altijd terecht voor informatie over reizen. Ook mensen uit de toeristische sector kunnen hier terecht met hun vragen over de toegankelijkheid van hun bedrijf.

Ik kan er inkomen dat niet elk hotel al zijn kamers toegankelijk kan maken voor gehandicapten, maar een paar kamers is toch niet teveel gevraagd (met uitzondering natuurlijk van de echt moeilijk bereikbare hotels). Gehandicapten hebben ook het recht om te reizen en moeten dit zonder al te veel problemen kunnen doen. Op het internet kan men gelukkig toch al een heel aantal sites vinden voor gehandicaptenreizen of informatie. Dit betekent dat zij toch niet worden vergeten.

2 opmerkingen:

  1. Beste Sophie,

    ik vind het fantastisch dat je informatie voor deze hulpbehoevende mensen op internet ter beschikking stelt. Ik heb zelf een gehandicapte broer en weten uit ervaring dat er inderdaad een veel te klein aanbod is. Bedankt voor deze blog!

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk ook eens op de site van Sahara Travel ze bieden naast de reguliere reizen ook reizen aan voor mensen met een lichamelijke beperking. Het zijn avontuurlijke reizen naar Noord Afrika en Jordanië. www.saharatravel.nl.

    BeantwoordenVerwijderen