maandag 28 december 2009

Culturele hoofdsteden van Europa in 2010

Bij de 25ste selectie van culturele hoofdsteden van europa zijn er 3 steden uit de bus gekomen: het Turkse Istanboel, het Hongaarse Pécs en Essen in het Duitse Ruhrgebied zijn de gelukkigen voor 2010.

Istanboel
Istanboel heeft een groots verleden, zowel in de Griekse als in de Romeinse tijd. Het is de grootste stad van Turkije. De opening van Istanboel 2010 vindt plaats op 16 januari. De stad heeft vele mooie bezienswaardigheden. Ze heeft als thema voor 2010 de 4 elementen gekozen. Tot de hoogtepunten behoren de Aya Sophia, Topkapi, het Istanboel Film Festival, het nieuwe museum van de onschuldigheid en het Istanboel Eilanden Museum.

http://www.en.istanbul2010.org/

Pécs

De onbekende van de 3 steden! Deze stad ligt op zo’n 180 km ten zuidwesten van Boedapest in Hongarije. Het is de 5de grootste stad van Hongarije en heeft een mediterrane atmosfeer. De opening vindt plaats op 10 januari. Het thema is: Stad zonder grenzen. De hoogtpunten zijn het Pécs Lente Festival, de Internationale Origami Meeting en een expo rond monumentale schilderijen in de porseleinfabriek van Zsolnay.

http://en.pecs2010.hu/

Essen en het Ruhrgebied

Essen ligt centraal in het Rughgebied, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is de 8ste grootste stad van Duitsland. Het Ruhrgebied omvat 11 steden en is verbonden met de ijzer-, staal- en kolenindustrie. Het gebied wil van zijn kwalijke reputatie als knooppunt van zware industrie af zijn. De opening van Ruhr 2010 vindt plaats op 9 en 10 januari. Het thema is: Verandering door cultuur, cultuur door verandering. De 2 hoogtepunten zijn het nieuwe Ruhr Museum en de autovrije zondag Still-Leben Ruhrschnellweg op 18 juli op de A40.

http://www.ruhr2010.de/
Istanboel staat al jaren op mijn lijstje van gewilde citytrips... 2010 zou wel eens het perfecte jaar zijn om er toch eens naartoe te gaan. Wie wilt mee :) ?

2 opmerkingen:

  1. Pécs! Interessant. Als onbekenden hebben ze dat wel nodig denk ik, wat reclame en bekendheid :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Sophie!

    Leuke artikel!

    In Essen en Pécs ben ik nog niet geweest. In Istanbul ben ik wel geweest. Het is was een onvergetelijke ervaring. Istanbul heeft zoveel te bieden! Oost en West is er samengesmolten!

    Görüşürüz,



    Bahar Y.
    http://www.bloggen.be/discusstourismandleisurenow/

    BeantwoordenVerwijderen